Paret som går bananas i garaget

HÖGANÄS. För två år sedan tog Lotta och Gert Öberg med sig en souvenir från resan på Gran Canaria. Nu har de en tre meter hög bananplanta i sitt garage – och en stor klase bananer.

– Jag tänkte jag får prova, den var ju bara en decimeter hög när jag fick den, berättar Gert Öberg.

– Jag har varit lite sur på på de här bananerna, säger Lotta Öberg med ett skratt. Det är nämligen med viss skepsis hon sett på medan hennes man under två års tid tagit hand om den, från början, lilla bananplantan.

– Han har vattnat morgon och kväll och gödslat, studerat den och umgåtts med den. På vintrarna när det blev kallt i vårt garage byggde han en jätteduschkabin med lampor och värmefläktar. När jag gick här inne och småfrös önskade jag att jag varit en banan. Vi har skrattat mycket åt att den här bananen haft det bättre än mig på vintern.

DET IHÄRDIGA ompysslandet har gett resultat, i dag är bananplantan nästan tre meter hög och har en klase med runt 60 bananer.

– All lycka till min man att det har blivit bananer. Jag har sagt till honom att med de elräkningarna vi har haft så får det bli auktion på bananerna och de ska inte vara billiga.

NÄR DET BLIVIT bananer dör själva moderplantan, men den har fått ett antal sidoskott som går att plantera i nya krukor. Alltså möjlighet att dra i gång en hel bananodling i Höganäs framöver, eller?

– Det har jag lite oroligt frågat under ett halvår. Vad händer när det väl kommit bananer? Börjar vi på ny kula nu? säger Lotta Öberg.

Men Gert Öberg är redo att släppa taget om sitt bananprojekt i garaget;

– Det blir inte mer nu, jag får leta upp någon som har växthus med värme året runt.

(Publicerad på Lokaltidningen.se den 28 December 2018 07:00)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.