Ny och bättre banansort

Tidigare i höst rapporterades det att världens bananskörd är i fara och att en fruktad svampsjukdom kan ödelägga hela plantager.

Det handlar om svampsjukdomen Tropical Race 4 (TR4) som är en form av Panamasjukan. Den påträffades för första gången i augusti i Sydamerika. Situationen är allvarlig, men vi behöver inte ännu oroa oss för att bananerna skulle ta slut i våra butiker.

Panamasjukan angriper bananplantornas rötter och på några månader kan hela plantager förstöras.

Det är svårt att hindra sjukdomen från att sprida sig eftersom det inte finns något känt botemedel. Dessutom sprids den lätt av människor.

– Till exempel lastbilar som kör genom odlingar som drabbats av sjukdomen sprider den vidare. Den sprids lätt via människors skor också, berättar Jonathan Yuen som är professor emeritus i växtpatologi vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Han säger att man kan bromsa spridningen, men att det inte är troligt att man skulle lyckas med att helt och hållet hindra sjukdomen från att sprida sig vidare.

Egentligen är det ingenting att vara jätteorolig över. Jag tror att man bara måste vara förberedd på att bananerna i framtiden kanske inte kommer att se ut eller smaka som de gör i dag.

Jonathan Yuen, professor emeritus i växtpatologi

Dessutom lever svampen kvar i marken i upp till 40 år. Det betyder att om en odling blir drabbad är det enda alternativet att stänga den.

Däremot tror Yuen inte att det inom de närmaste 10 åren kommer att bli någon större brist på bananer.

– Jag har lite svårt att tro att det blir någon katastrof inom de närmaste åren. Om de har riktiga problem på plantagen så kan det hända att tillgången till bananer minskar lite, men det där är ganska osäkert också.

Yuen tror att bananen kommer att gå igenom en förändring i framtiden.

– Jag tror att man kommer att byta ut Cavendish, som är den banansorten vi är vana vid nu, mot en annan, ifall TR4 sprider sig i Sydamerika, säger han.

Ingenting kommer ändå att hända på en natt. Fastän man skulle hitta en ny banansort som är resistent mot TR4 imorgon så tar förändringen tid.

– Egentligen är det ingenting att vara jätteorolig över. Jag tror att man bara måste vara förberedd på att bananerna i framtiden kanske inte kommer att se ut eller smaka som de gör i dag, säger Jonathan Yuen.

Ny banansort
I Australien försöker professor James Dale och hans kollegor vid Queenslands tekniska universitet nu att ändra i DNA:t på bananerna med den så kallade CRISPR-gentekniken. På så sätt hoppas de att den ska bli resistent mot sjukdomen.
Men sådana bananer skulle inte vara tillåtna i EU idag.

På forskaren Jean-Pierre Horrys labb i Frankrike arbetar man därför med mer traditionell växtförädling, även om bananen är svår att jobba med eftersom den i så hög grad är steril.