Lasse Åberg gör klimatmusikal med Trazan & Banarne

Nästa år fyller Lasse Åberg 80 år. Det firar han genom att sätta upp familjemusikalen ”Trazan & Banarne – Banankontakt” som får sin premiär nästa höst.

Med sina rollfigurer Stig-Helmer, Trazan Apansson och Tigern i Electric Banana Band har Lasse Åberg i snart ett halvt sekel väckt barnasinnet hos den svenska publiken. Lagom till sin åttioårsdag återvänder han till sina figurer Trazan och Banarne – i en berättelse anpassad till nutid med det oroväckande klimathotet hängande över oss.

Berättelsen i familjemusikalen ”Trazan & Banarne – Banankontakt”, som får sin premiär i oktober 2020, tar sin början i djungeln, där Trazan och Banarne lever ett fridfullt liv i sin koja.

– Men det dröjer inte länge förrän de får besök av ett skurkaktigt skogsbolag som drivs av en Fröken Öken, som vill såga ner alla träd och försöker att muta bort dem på olika sätt, berättar Lasse Åberg på telefon.

I föreställningen återkommer välkända figurer som Maja Piraya men också nya – från den velige Herr Kameleont, skunkrockarna och den köttätande växten Roger (som är vegetarian, poängterar Åberg). 

– Jag har skrivit en handling utifrån de gamla låtarna, som ”Zwampen”, ”Min piraya Maja” och ”Banankontakt”, och sen har jag och Janne Schaffer skrivit och skräddarsytt några nya låtar till de nya rollfigurerna. Så det kommer att bli en hitkavalkad, blandat med nytt material. 

Trots att klimatet numera är uppe på tapeten har Åberg själv en lång klimataktivistisk bakgrund där han engagerat sig politiskt i olika sammanhang.

– Musikalen blir lite proggig på det sättet. Fröken Öken representerar ju de här skogsbolagen som håller på i Brasilien och skövlar regnskog, kör bort urbefolkningen och förgiftar skogen med bekämpningsmedel. Så de får sig en snyting i den här musikalen, säger Åberg och fortsätter:

– Vi har ju säkert skrivit ett dussin klimatlåtar med bananbandet. Jag brukar beskriva Electric Banana Band som en blandning av Hoola Bandoola och Kiss – vi har alltid varit ett kostymband med åsikter.

Hur håller man de här åsikterna relevanta under så lång tid?

– Det har visat sig att viss barnkultur trots allt återvinns. ”Fem myror” kommer ju aldrig att dö, förmodligen ligger Trazan och Banarne i samma fåra. För att tala äkta corporate bullshit: Det kommer nya målgrupper. Det stöter jag på dagligen. Häromdagen var det till exempel en farmor som gick med sitt barnbarn. Barnet pekade på mig och viskade högt: Titta, titta, där går han som gjorde barnprogram som farmor tittade på när hon var liten. Det är ett bra betyg.

Han betonar att familjeföreställningen är just en familjeföreställning och att den underfundiga humorn – som så ofta när det gäller Lasse Åberg – även här blir den bärande bryggan.

– Musikalen är jäkligt kul, det vågar jag påstå. Jag är ju förtjust i ordvitsar. Jag kastar ut lite krokar till de vuxna så att de inte ska somna i stolarna, medan ungarna får spänningen. 

Med sina 79 år fyllda kommer Lasse Åberg dock inte att ställa sig på musikalscenen själv, utan hålla sig i kulisserna. Vem som kommer att spela den farbrorliga föräldern Trazan – och hans pojkaktige kompis Banarne är ännu inte klart.

Vilket råd har du till den skådespelare som ska tolka Trazan?

– Ha dålig hållning och tala förjävligt. Nä, skämt åsido. Det finns så otroligt många unga och duktiga musikalskådespelare ute i landet så det där kommer att gå jättebra. Det är jag inte ett dugg ängslig för.

Finns det något han ängslas över?

– Det skulle väl vara hur samhället utvecklas på sikt. Det är förstås viktigt för egen del, men även för barnbarn och till och med barnbarnsbarn som jag har nu. Det är inte så jävla kul att växa upp i den tid vi lever i nu. Jag hoppas att Greta hinner fram i tid.

Men i fiktionen kan som bekant allt hända och i ”Trazan & Banarne” blir allt bra till slut.

– Det goda segrar, kan du tänka dig. Många hade väl blivit så besvikna annars. Jag ser det som min uppgift att ingjuta lite hopp i publiken.

Källa: dn.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.