Jakob Stadell underhåller för jämställd hjärtsjukvård

Den 27 mars slår hundratals Luleåbor ett slag för en jämställd hjärtsjukvård och forskning på kvinnohjärtat genom kampanjen Woman in Red. Kvinnor med symtom på hjärtinfarkt får fortfarande vänta längre på behandling än män. Specialistsjuksköterskan och stipendiaten Carina Carnlöf informerar om vad hjärtklappning hos kvinnor innebär. Sofia Antonsson, IBS-expert och författare informerar om hur man kommer i balans med hjälp av kost, andning och stresshantering i vardagslivet.
Jakob Stadell, sångare och musikalartist, underhåller.
Bakom kampanjen står insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa tillsammans med organisationen 1,6 & 2,6 miljonerklubben.

Hjärt-kärlsjukdomar har blivit en folksjukdom som idag är en vanligare dödsorsak än bröstcancer bland kvinnor. Ändå är kunskapen om kvinnohjärtat både inom forskning och bland allmänhet inte tillräcklig. Kvinnor med symtom på hjärt-kärlsjukdomar får vänta längre på behandling än män. Enligt aktuella rapporter från det svenska hjärtregistret får framförallt äldre kvinnor inte rekommenderad behandling och överlever därför kortare tid efter en hjärtinfarkt jämfört med män.

Varje dag avlider 55 kvinnor i Sverige av akut hjärtinfarkt. Sex av tio dödsfall kan förebyggas med en bra livsstil. Andra riskfaktorer är exempelvis stress, högt blodtryck, höga blodfetter, diabetes och övervikt. Kvinnor är fortfarande underrepresenterade i kliniska studier och mycket forskning bedrivs fortfarande utan könsperspektiv. Ökade forskningsanslag leder till att fler liv kan räddas och att mer kunskap om hjärthälsa kan spridas till allmänheten.

Under mars månad uppmärksammar Woman in Red ny forskning och vård på kvinnohjärtat runtom i landet. Den 11 mars i Stockholm delar socialförsäkringsminister Annika Strandhäll(s) ut stiftelsen Kvinnor & Hälsas stipendium till forskare för deras forskning på hjärthälsa och psykisk hälsa.

Dag: 27 mars 2019 kl 18-21.30
Plats: Hotell Savoy, Storgatan 59, Luleå

Läs mer på www.1.6miljonerklubben.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.