Hästar gillar foder med banansmak

Banan och bockhornsklöver. Det är smaker som faller hästar allra mest på läppen enligt en brittisk studie.

Dr Deborah Goodwin vid universitetet i Southampton har lett en studie i vilken 15 olika smaker – äpple, banan, morot, körsbär, koriander, kummin, echinacea, bockhornsklöver, vitlök, ingefära, muskot, oregano, pepparmint, rosmarin och gurkmeja – testades på åtta hästar.

Hästarna i studien matades i ett första försök med spannmålsfoder som smaksatts med de olika frukterna och kryddorna. De åtta smaker som hästarna tyckte bäst om gick sedan vidare till ett andra försök där smakerna fick tävla mot varandra två och två åt gången. Detta försök pågick tills alla smaker hade testats mot varandra.

Bockhornsklöver en favorit

Resultatet visade att banan och bockhornsklöver var hästarnas absoluta favoritsmaker. Bockhornsklöver ”vann”, med banan tätt i hälarna. Efter de två i toppen placerade sig de andra sex smakerna i nedstigande ordning enligt följande: körsbär, rosmarin, kummin, morot, pepparmint och oregano.

I ett sista försök mättes hur lång tid hästarna tog på sig att äta upp mineralfoder. Det visade sig att hästarna åt upp fodret mycket snabbare om det smaksatts med antingen banan eller bockhornsklöver än om det inte smaksatts alls.

Dr Deborah Goodwin konstaterar i sin studie att mängden smaker som används vid kommersiell hästfodertillverkning är få i dagsläget. Vanligast förekommande är olika örtkryddor, samt vitlök och mint.

Äppelsmak inte så populärt

I den nu genomförda studien visade det sig att hästarna visserligen föredrog spannmålsfoder med vitlök framför foder som inte smaksatts alls. Men vitlök var långt ifrån favoritsmaken, den kom inte ens med bland de åtta som kvalificerade sig till försök två.

Litet förvånande är kanske också att hästgodiset nummer ett, äpple, fick ett så pass dåligt betyg av försökshästarna. Åtminstone som smaktillsats i foder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.