Håll bananerna gula längre

1. Ta bort påsen
Om du har köpt bananerna i en påse, ta genast av den när du kommer hem. Om de ligger i en tättslutande påse stängs etylengasen in i påsen och kan påverka bananerna mer än om de ligger fritt. Etylengas är det som gör att frukt mognar. Det är en gas som bryter ner syra i frukten och går också hårt åt den gröna klorofyllen och gör bananerna gula och sedan bruna.

2. Låt bananerna vara tillsammans
Ta inte isär bananerna, utan låt dem sitta ihop i en klase, då håller de längre. Slå också in ändarna på bananerna, alltså den delen där de sitter ihop, med plastfilm. Alltså inte hela bananerna, bara den yttersta biten. Det behövs inte mycket, men försök att täcka hela ändbitarna. Det gör att bananerna släpper ut mindre etylengas och det gör att de håller längre.

3. Håll fruktkompisarna borta
Det är inte bara bananer som avger etylengas, det gör annan frukt också. Så håll bananerna borta från annan frukt.
Kolla också ordentligt på klasen då och då. Är det någon banan som redan börjar bli brun? Ta bort den, eller använd den först så att den inte skyndar på mognadsprocessen hos de andra bananerna.

4. Stoppa dem i kylen
Ja, om du lägger en banan i kylen kommer den att bli tvärbrun nästan direkt. Däremot betyder inte det att den är övermogen, det är bara kylan som påverkar skalet. Bananerna håller sig längre i kylen.
Du kan också skiva upp banan och frysa in, för framtida smoothie-behov.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.