Gör egna bananchips hemma

Torka bananer i tunna skivor i ugnen så får du knapriga bananchips.
Goda som snacks, godis, till utflykt, vandring, i müsli med mera.
Köp gärna ekologiska bananer. 

Du får ut ca 30 chips eller 20 gram per banan men du kan såklart dubblera receptet och torka mer bananchips om du vill det.
Hemgjorda chips av vanlig banan är lätt att torka i ugnen. Räkna med att det tar ca 10 timmar. Gott med lite flingsalt på.

Ingredienser:

  • 2 bananer
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 krm flingsalt
  • 1 bakplåtspapper

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på varmluft och 80 grader. 90 grader funkar också.
  2. Skala bananerna.
  3. Skär dem i lite sneda tunna skivor ca 2 mm tjocka – räkna att du får ut ca 30 skivor per banan.
  4. Sprid ut skivorna med några mm mellanrum på bakplåtspapper.
  5. Pensla bananskivorna med citronsaft.
  6. Sätt in på ett galler och torka i mitten av ugnen i ca 10 timmar eller tills de är torra, hårda och knapriga.
  7. Ta ut efter ca 5 timmar och dra försiktigt loss chipsen från bakplåtspappret. Vänd på dem och sätt in i ugnen igen.
  8. Öppna gärna luckan då och då för att lufta dem.
  9. Stäng av ugnen och låt svalna ca 2 timmar i ugnen.
  10. Innan servering kan du strö över lite flingsalt om du vill det.
  11. Förvaras i lufttät burk eller påse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.