Fem anledningar att äta bananer

Bananer är både mättande, mångsidiga och rika på mineraler och kostfibrer.
Här nedan listar jag några goda anledningar att äta den gula superfrukten.

Bananer är mångsidiga och gillas av både barn och vuxna, passar perfekt i en krämig smoothie likväl som i morgonpannkakorna eller som ett snabbt mellanmål efter träningen.
Tänk bara på att köpa ekologiska bananer och förvara dem rätt – på en sval och torr plats. Vill du inte att de ska mogna så snabbt, förvara dem i kylskåpet och undvik att lägga dem bredvid frukter som äpplen.

 • Fyllda med fibrer
  Enligt Livsmedelsverket bör vuxna personer få i sig 25-35 gram fibrer varje dag. Bananer är proppfyllda med fibrer. Särskilt gröna bananer som också har högst koncentration av antioxidanter. När bananerna mognar och blir gula innehåller de istället mindre fibrer och mer socker och kalorier.
 • Kaliumrik
  En stor banan innehåller ungefär 120 kalorier och 490 milligram kalium, vilket är omkring 20 procent av en kvinnas dagliga kaliumbehov och 15 procent av en mans behov. Kalium behövs för kroppens nerv- och muskelfunktion och har en kärlutvidgande effekt och hjälper till att hantera blodtrycket.
 • Hjälper mot en orolig mage
  Läkare brukar rekommendera att man äter bananer om man har diarré eller magont. Bananer startar slemproduktionen i tarmen, vilket hjälper till att skydda magslemhinnan från syran som kan utlösa exempelvis halsbränna eller illamående.
 • Rik på B6
  Den gula frukten innehåller flera vitaminer och mineraler och är en bra källa till vitamin B6, vilket är nödvändigt för proteinomsättningen och har betydelse för exempelvis nervernas funktion.
 • Behandlar hudirritationer
  Bananskal innehåller en rad nyttigheter, bland annat boostar tryptofanet serotoninproduktionen i hjärnan och har därför en positiv effekt på humöret. Dessutom innehåller skalet lutein, som är bra för synen. Se dock till att skölja skalet noga och välja ekologiska bananer. Inom folkmedicinen har man också länge använt skalen för att behandla hudirritationer, svullnader, insektsbett, mindre brännskador och solbränna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.