Bananlakrits

Ingredienser:
1 kg övermogen (brun eller fläckig) banan.
4 rågade msk lakritspulver av bra kvalitet
1 tsk havssalt eller himalayasalt

Tips* på märken på lakritspulver: René Volaire eller Reglisse 1886

Anledningen till att jag rekommenderar särskilda märken lakritspulver är att jag tycker att de skiljer sig väldigt mycket i kvalitet och smak. De som jag rekommenderar ger det bästa slutresultatet! Det finns säkert fler märken lakritspulver som också är goda men som jag inte hunnit prova ännu.

*Jag rekommenderar att undvika lakritspulver från kung markatta och urtekram eftersom att smak och färg på just deras lakritspulver inte alls är lika bra.

Gör Såhär:

  1. Mixa bananen slät och koka upp bananpurén i en tjockbottnad kastrull på medel/låg värme. I början skvätter det mycket så var försiktig. Det avtar efter en stund. Låt sjuda på låg värme under konstant omrörning. Använd något platt att röra med som du lätt kan skrapa botten med. Jag använde en platt stekspade.
  2. Fortsätt att sjuda och röra tills att bananmassan har kokat ned och blivit seg i konsistensen.
  3. När massan har kokat ned till hälften, tillsätt lakritspulvret och saltet.
  4. Var modig och låt nu massan koka ned så mycket som möjligt och bli riktigt, riktigt klibbbig, ungefär som tuggummi. Det krävs att du rör och skrapar botten av kastrullen rejält på slutet medan kolamassan fortsätter att koka ned och sega till sig. Hela processen bör ta ca 60 minuter.OBS, viktigt! Våga låt lakritskolan bli riktigt, riktigt seg. Den stelnar inte mycket i kylen utan den ska bli så seg som den ska vara redan i kastrullen mot slutet av kokotiden. Det kan ta längre tid än 60 min första gången du provar receptet (tiden varierar lite beroende på konsistensen på bananen och din spis) innan du får in känsla för hur hög temperatur du kan använda. Som sagt, kleta med den lite extra i kastrullen mot slutet av koktiden och fortsätt att värma på så att den blir riktigt seg (som tuggummi). 
  5. Platta ut massan mellan bakplåtspapper till ca 3-4 mm tjock. Kyl i ca 30-40 min och skär upp bananlakritsen i rutor eller fina bitar.
För bananlakrits tillsätter du lakritspulver mot slutet av koktiden.

(källa: nillaskitchen.com)