Banankaka med limeglasyr

Bananbröd, banana bread eller banankaka. Kärt barn har många namn.
En himmelskt god hembakad kaka med banan som dessutom är helt vegansk, med ett härligt lager av limeglasyr som pricken över i.
En lite lyxigare och lite godare fika helt enkelt.


Ingredienser:

  • 5 dl vetemjöl
  • 1 1/2 dl farinsocker
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 3 medelstora väl mogna bananer (gärna med brunprickigt skal)
  • 1 dl rapsolja
  • 1 dl havredryck DeLuxe (3%)
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • ev 1 dl hackade valnötter eller andra nötter/frön

Glasyr

  • saft och skal från 1 lime
  • 2 dl florsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 180°C och smörj en avlång brödform med lite rapsolja.

Kaka: Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Mosa bananerna med en gaffel och tillsätt bananmoset, rapsolja, havredryck och äppelcidervinäger i mjölblandningen.
Vänd ihop med en slickepott hastigt, överarbeta inte smeten.
Häll över smeten i formen och sätt in i ugnen direkt. Grädda mitt i ugnen i 50-60 minuter, en sticka ska komma ut torr.
Ta ut och låt svalna helt.Starta timer

Glasyr: Skölj och skrubba limen i ljummet vatten. Riv av limeskalet och spara i en skål. Pressa ur ca 1 msk juice (för 1 bananbröd) och blanda med florsocker till en tjock glasyr.
Häll glasyren över kakan och toppa med skalet. Ställ kallt en stund så att glasyren stelnar.


Källa: Ica.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.