Bananens goda hemlighet

Se till att ha bananer hemma! Då vet du att du alltid har tillgång till något som är både gott och nyttigt. Anna Strandlind från Vargön äter banan varje dag och bjuder oss på sitt favoritrecept.

Jag älskar denna frukt och äter minst en banan per dag. Jag är vegetarian och har stort intresse för grönsaker och frukt.

Jag vet att bananen har fått ett lite dåligt rykte de sista åren på grund av allt socker den innehåller. Detta stämmer inte riktigt. Sockret i en banan är varken vanligt eller raffinerat. Fruktsockret i bananer är bundet av väldigt viktiga mineraler, exempelvis kalium som är livsviktig för signalsubstansernas funktion.

Bananen är ingen ”sockerbomb”, den är fyllda av fibrer, fruktkött och vitaminer. Den hjälper oss att motverka sjukdomar. Det sägs att den är virushämmande och även kan vara en hjälp mot oro och stress – banan kan skapa ro inombords.

Bananer hämmar också bakterietillväxt och hjälper vår matsmältning, lindrar tarmbesvär och magont. Detta stämmer i alla fall på mig.

Jag kan intyga att denna mirakelfrukt stabiliserar blodsockret och ger ork för dagen.

Jag äter ofta en banan mellan träningspassen och har alltid skivad banan på min glutenfria gröt på morgonen, tillsammans med rivet äpple och kanel. En bra start för min mage.

Om du har dessa problem, kan bananer lindra dina besvär:

  • IBS-mag-och tarmproblem
  • Glutenintolerans
  • Hjärtproblem
  • Ont i leder
  • Svampinfektion
  • Sömnbesvär

Varje frukt, bär och grönsak bär på en andlig lärdom till oss människor. Jag tycker det känns naturligt, eftersom vi alltid fått höra att de är nyttiga. Det är bara att gå bakåt i tiden, se vad människor åt förr när vi inte hade det utbytet av mat som vi har idag. Mycket av denna mat var läkande då, en del var medicin, precis som idag.

Jag läste att bananen stärker vår innersta kärna, skalar bort falskhet och lär oss hitta vårt sanna jag. Vår källa. Den löser också upp argsinthet och ilska.