Bananbröd med choklad

Det är både praktiskt och gott att göra bananbröd av övermogna bananer. Men det här chokladbananbrödet tar det verkligen ett steg längre. Chokladglasyren gör att detta brödet blir som en smarrig efterrätt.

Chokladbananbröd är den perfekta tvisten mellan ett vanligt hemlagat bananbröd och en chokladkaka.
Med både kakao och chokladbitarna i receptet kommer detta snabblagade bröd att vara sprängfyllt med chokladsmak.

Ca 8 port.

  • 3,6 dl vetemjöl
  • 1,2 dl osötat kakaopulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1,2 dl smör(?)
  • 0,6 dl farinsocker
  • 1,2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 3,2 dl mosade bananer (ca 4 små bananer)
  • 2,4 dl halvsöta chokladlinser

Glasyr

  • 0,6 dl gräddmjölk(?)
  • 2 msk farinsocker
  • 1 tsk smör
  • 1/2 tsk vaniljextrakt
  • 0,8 dl halvsöta chokladlinser

GÖR SÅHÄR:
Förvärm ugnen till 175 grader och smörj en 9 × 5-tums form rikligt med margarin.
Vispa ihop mjöl, kakaopulver, bikarbonat och bakpulver i en stor skål.
Använd en elektrisk mixer i en annan skål för att vispa ihop smöret, farinsockret och strösockret tills det är lätt och fluffigt.
Blanda ner ägg och mosade bananer.
Tillsätt denna blandning till den torra blandningen och rör om ordentligt.
Häll smeten i den förberedda formen och baka i 50-60 minuter.
Lägg brödet åt sidan för att svalna.

GLASYR:
Värm gräddmjölken och farinsockret i en kastrull tills sockret är upplöst och blandningen börjar sjuda.
Var noga med att röra om ofta för att undvika att det bränns.
Rör i smöret och vaniljextraktet.
Ta bort kastrullen från värmen och rör i chokladbitarna tills det är helt smält.
Häll glasyren i en liten skål och låt den svalna.
Ringla den kylda glasyren över bananbrödet, skiva och servera.

Använd inte mjölkchoklad.
Eftersom chokladbananbrödet bakas i nästan en timme rekommenderas inte mjölkchoklad, eftersom det kan koka över och få en bränd smak och konsistens. Halvsöta chokladlinser eller bitar är perfekta för detta recept.