5 myter om bananer – vad stämmer?

Banan gör att du går upp i vikt, och ger bananflugor – eller?
Här är fem myter och påståenden om bananen som kanske inte stämmer.

Banan är onyttigt och innehåller många kalorier
En banan på 100 gram innehåller mer kolhydrater än 100 gram coca-cola, men det gör inte bananen onyttig. En coca-cola dricker man oftast mer av än 100 gram, och läsken innehåller inte några övriga nyttiga ämnen. Bananen både mättar och innehåller bra ämnen som bland annat kalium, vitamin A, järn, kostfibrer och vitamin C.

Bananflugor dras bara till bananer
De små irriterande flugorna dras inte bara till bananer, utan är förtjusta i all frukt och gammal mat. De små flugorna lockas av doften av övermogen frukt, där flugan lägger sina ägg och ett par dagar senare är det fullt av bananflugor runt frukten. om du lägger frukten i kylskåpet minskar risken för att drabbas av bananflugor. Du kan också lägga bananerna i en plastpåse för att slippa flugor.

Banan kan ge hallucinogena effekter
Det finns en myt om att man kan rosta eller preparera bananskal för att få fram hallucinogena effekter av restprodukterna. Uttycket ”mellow yellow” kommer från att det gula skalet ska kunna ge en lugnande effekt, vilket dock saknar vetenskapliga bevis. Man tror att det var bland hippies på 1960-talet som fenomenet uppstod. Inget som rekommenderas alltså.

Du måste slänga bananen när den är brun
Alla gillar sin banan olika. Vissa vill ha en grön kylskåpskall banan, medan andra vill ha en nästan brun banan. Men du behöver inte slänga bananen om den börjar bli lite övermogen. Varför inte göra ett gott bananbröd istället med bananerna som håller på att bli övermogen.

Banan förlorar sin näring när man fryser in den
Banan går utmärkt att frysa in! Frys helst in bananen när den är nästan övermogen, för att den ska kunna användas till mycket när du tar ut den ur frysen. Ju mognare bananen är när du fryser in den, desto sötare blir den när du tar ut den. Smoothies, bananglass, bananpannkakor och bananbröd kan du använda fryst banan till. Du kan frysa in bananen hel, i bitar eller som puré.

Ett svar på ”5 myter om bananer – vad stämmer?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.